Wednesday, October 1, 2014

Google Street View Malaysia : Fenomena Minggu Ini

Assalamualaikum WBT. Fenomena yang akan menjadi viral pada minggu ini di Malaysia adalah semestinya Google Street View Malaysia. Talian Internet dekat pejabat korang sekarang ini mesti tengah slow disebabkan semua orang ingin akses ke Google Street View Malaysia. Pernah perasan tak kereta kat bawah tu lalu di kawasan anda. itu maknanya kawasan anda telah dirakam untuk dipaparkan di dalam fungsi google maps iaitu google streets view Malaysia.

Sebenarnya Malaysia agak lambat sedikit berbanding negara jiran seperti Indonesia yang telah terlebih dahulu ada fungsi ini untuk melihat gambaran sebenar tempat yang kita lawati  menggunakan google maps. Ada juga sesetengah kawasan yang membolehkan sehingga kita nampak gambaran sehingga masuk ke dalam kedai atau premis. Seronokkan?


Apa yang bestnya kalau dari pandangan masyarakat Malaysia yang tipikal ini? Sebenarnya, apa yang Abah perhatikan adalah korang semua mesti akan pertama sekali adalah ingin melihat gambar rakaman rumah sendiri. Diikuti pula dengan rumah kita di kampung dan juga kawasan-kawasan yang pernah kita lawati. Bila dah bosan, korang mesti akan perasan akan rakaman gambar-gambar tersebut yang juga merakam aksi-aksi spontan rakyat Malaysia ketika ianya dirakam.


Antara contohnya adalah gambar motor yang penuh dengan buah durian, budak tengah tunggu bapaknya ambil pulang dari sekolah, sehinggakan gambar orang tengah mandi di sungai pun ada. Korang explore la sendiri ek. Cara yang paling mudah untuk akses adalah menggunakan link : www.instantstreetview.com atau buka maps.google.com.my dan cari ikon seperti di atas, drag dan letakkan di atas peta di mana kita nak explore.Apappun yang kita buat, jangan lakukan secara berlebihan sehingga membuang masa dan lupa akan masa kita untuk Allah SWT. Sentiasa pertingkatkan amalan, Ride Tu Ride Jugak, Jangan Lupa Beramei(Beramal)...Bukan Sekadar Blog Rider...

1 comment:

  1. follow blog cik anggur follow twitter cik anggur like facebook cik anggur balik di
    http://inibelogcikanggur.blogspot.com
    terima kasih

    ReplyDelete